Nasi Psi forum

o psima
 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  RegistracijaRegistracija  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  Login  

Share | 
 

 Dogo Argentino

Go down 
Autor/icaPoruka
ninaa
Admin
Admin
ninaa

Broj postova : 136
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Dogo Argentino   sub lis 06, 2007 4:22 pm

Originalni naziv pasmine: DOGO ARGENTINO
Zemlja porijekla: ARGENTINAOPĆI IZGLED:
Molosoidan tip psa, mezomorfički i makrotalički, u okviru poželjnih proporcija bez gigantskih dimenzija.
Pojava skladna i snažna zahvaljujući jakim mišićima, koji se oslikavaju pod čvrstom i elastičnom kožom pripijenom uz tijelo i ne baš mlitavim potkožnim tkivom.
Korača mirno ali sigurno, pokazuje svoju inteligenciju i pouzdanost, a svojim pokretima otkriva svoj prirodni i postojano veseli karakter.
Nježne i mirne prirode, upadljive bjeline, sa tjelesnom građom koja ga pretvara u pravog atletu.

PONAŠANJE:

TEMPERAMENT:
Veseo i otvoren, pokoran i naklonjen, ne traži pretjeranu pažnju, uvijek je svjestan svoje snage.
Agresivnost je obilježje koje ne smije posjedovati, a koja se mora strogo kontrolirati i ne poticati.
Njegov nadmeni stav neprestano ga primorava da se bori za teritoriju sa pripadnicima istog spola, što je za mužjake tipično ponašanje. U slučaju sraza mužjaka dogoa s mužjakom druge pasmine, nikada prvi ne napadaju.
Kao lovac, on je pametan, neustrašiv, miran i hrabar.

VAŽNIJE PROPORCIJE:
Kao mezoforfične životinje ni jedan dio ne odskače od cjeline tijela, koje je skladno i simetrično.
Visina grebena jednaka je visini sapi.
Dubina prsnog koša (između vrha grebena i najniže točke prsnog koša) iznosi 50% visine grebena.
Dužina tijela od grebena do stražnjice premašuje visinu grebena za 10%.

GLAVA GLAVA:
Mezocefalnog tipa, snažnog i moćnog izgleda, bez okomitih kutova ili naglašenog usjeka. Profil pokazuje gornju liniju koja je izdubljena i izbočena: izbočenja na glavii zbog ispupčenosti potiljka i mišića koji podržavaju sitnjenje hrane, blago izdubljena na čelu.

Stražnji dio glave: masivan, konveksan u anteroposteriornom i lateralnom smjeru kao i gledano odozgo, zbog naglašene žvačne i zatiljne muskulature. Zatiljna kost ne smije biti izbočena, snažni vratni mišići moraju je pokrivati u potpunosti, zbog čega prijelaz od glave k vratu izgleda blago svinuto (glava se spaja s vratom formirajući snažan mišićni luk).
Stražnji dio glave mora odavati dojam velike snage. Žvačna muskulatura mora biti iznimno jaka jer je to pasminsko obilježje koje omogućuje psu da uspješno drži plijen bez popuštanja ugriza. Pa ipak gledano frontalno, ne smije biti neumjereno naglašena naspram širine glave između ušiju.
Divergentan oblik glave, koji u većoj mjeri podsjeća na glavu bulterijera, smatra se jednom od težih grešaka koja se strogo kažnjava.

Stop blago definiran, kao prijelaz od izbočenog predjela glave k neznatno ulegnutom čelu. Gledano sa strane, vidi se jasno određen profil uvjetovan nadobrvnim grebenom.

Njuška je jednake duljine kao stražnji dio glave, što znači da je zamišljena linija koja povezuje unutarnje kuteve očiju podjednako udaljena od vrha nosa i zatiljne kosti. Jaka, veće duljine nego širine, dobro razvijena i sa stranama koje su blago nagnute. Gornja linija je blago zakrivljena prema dolje, što je specifična karakteristika pasmine.
Nešto kraće i punije njuške od traženih se toleriraju, ali se one dulje i laganije strogo kažnjavaju prilikom suđenja. Za njušku se traži da bude duboka i da svojim oblikom podsjeća na široki pravokutnik.
Klinasti oblik njuške je nepoželjan.

USNE:
Usne su pravilne i priljubljene, s opuštenim, crnopigmentiranim rubovima.
Pretjerano opuštene (viseće) usne strogo se kažnjavaju. Nepigmentirani rubovi usana su nepoželjni.

NOS:
Nos je crnopigmentiran, lagano prćast, nosnice jako naznačene.
Nepotpuno pigmentiranom nosu se progovara, a pigmentiranost ispod 50% površine nosa vodi ka diskvalifikaciji psa.

OČI:
Su tamne ili boje lješnjaka. Rubovi kapaka crni ili svijetli. Poželjniji su crnopigmentirani rubovi kapaka.
Razmak između očiju mora biti velik, pogled živahan i inteligentan, istodobno prodoran i čvrst.
Boja lješnjaka u dogo argentina predstavlja vrlo širok spektar boja koje se protežu sve do žute. Jedino se plave ili raznobojne oči kažnjavaju diskvalifikacijom.
Oči bi trebale biti trokutastog oblika, dok bi razmak između kapaka trebao biti relativno malen. Koso postavljene oči nisu poželjne.

UŠI:
Su visoko i bočno usađene, trokutastog oblika. Srednje duljine, široke, čvrste, ravne i zaobljene na krajevima. U prirodnom padu prekrivaju pozadinu obraza, kada je pas na oprezu onda su poluuzdignute.
Danas kupiranje ušiju više nije obvezno, a sve je veći broj zemalja koje takvo kupiranje općenito zabranjuju. Mužjacima se uši kupiraju kratko, dok se ženkama kupiraju nešto dulje.

ČELJUSTI/ZUBALO:
Čeljusti se pravilno se preklapaju, bez deformacija su i snažne, s krupnim pravilno usađenim zubima.
Točniji prijevod standarda glasio bi da zubalo mora biti čvrsto prianjajuće, a ne da se mora pravilno preklapati.
Koliko god nekima bilo nejasno to znači: da je u dogo argentina pravilan škarasti i klještasti zagriz, a da se tzv. obrnuti škarasti zagriz (donja vilica ispred gornje), ako je čvrsto prianjajući bez prostora i odmaka između gornje i donje vilice, smatra manom koja se tolerira. Takvi psi, naročito ako je riječ o vrhunskim psima, normalno ulaze u konkurenciju na izložbama. U uzgoju bi se trebala postaviti stroža ograničenja. Partner takvog psa (obrnuti škarasti zagriz) smije biti isključivo pas sa škarastim zagrizom.
U slučaju da postoji odmak između gornje i donje vilice koji tvori prostor između zubala, bez obzira koliko mali bio, kazna je diskvalifikacija.
Enogmatizam (čeljusti povučene unazad i zubi koso usađeni prema unutra) i prognatizam (čeljusti jače isturene naprijed i zubi u njima koso usađeni) se najstrože kažnjavaju.
Suprotstavljena mišljenja postoje i u pogledu nedostatka zubi. Vremenom i praksom ustalilo se mišljenje da broj premolara nije bitan (osim ako nije riječ o nedostatku većeg broja zubi), a da je odluka suca u pogledu nedostatka molara (kutnjaka) njegov individualni odabir koji treba poštivati. Obostrani nedostatak P4 postao je toliko tipičan da su brojni veliki šampioni ove pasmine opterećeni tim nedostatkom.
Sve navedeno je stav Antonia i Augustina Noresa Martineza, argentinskih uzgajivača i sudaca, talijanskih kinologa koji se bave ovom pasminom, austrijskog Dogo Argentino Kluba i dr. Otta Schimpfa, te gotovo svih sudaca specijalista za pasminu dogo argentino.
Kompletno škarasto zubalo koje sadrži 42 zuba predstavlja ideal kojem trebaju težiti uzgajivači u svom uzgoju.
Poseban zahtjev kod zubala dogo argentina, a na koji se rijetko pazi, jest da se incisivi nalaze u ravnoj liniji, ravnomjerno usađeni između canina.

VRAT:
Srednje dužine, snažan, povijen, pravilno oblikovan, s vrlo debelom kožom koja je preko grla naborana kao u mastifa, bodroške doge ili buldoga (dakle, vrat je prekriven debelim i elastičnim slojem kože koja slobodno klizi preko potkožnog tkiva, opuštenije nego na ostalim dijelovima tijela), a nije suh kao u bullterijera. Dlaka je malo dulja nego na ostalim dijelovima tijela. Vrat dogoa mora biti iznimno snažan i blago zakrivljen. To su obilježja pasmine. U smjeru od ramena prema glavi mora se postupno sužavati.

TRUP PRSA/PRSNI KOŠ:
Široka i duboka, pružaju velikim plućima mnogo prostora. Gledano sprijeda i sa strane, prsa moraju dopirati svojom najnižom točkom do ispod lakta. Vrh prsne kosti je u nivou vrha ramena, a najniža točka prsnih rebara je minimalno u liniji lakta.

RAMENA:
Vrlo snažna, s plastično istaknutom muskulaturom bez predimenzioniranosti, horizontalnog nagiba od 45 stupnjeva.
Greben širok i visok, naglašeno pravilnih kutova.
Iznimno jak i naglešen greben predstavlja specifično pasminsko obilježje.

LEĐNA LINIJA (LEĐA):
Leđa krupna i snažna, dobro razvijenih mišića. Na grebenu viša, blago se se spušta prema križima. Dogoe, kao i sve teške goniče, karakterizira blaga povijenost leđa - od točke gdje se greben spaja s leđima do završetka leđne linije na križima. To nije nešto što se tolerira, već je to odlika koja omogućava motornom sustavu teških goniča kretanje dugotrajnim polutrkom i galopom.

REP:
Dug i snažan, ne dopire ispod skočnog zgloba, obično nisko nošen, pri radu je uzdignut iznad gornje linije i stalno maše. Kada je pas u trku onda je u nivou sa gornjom linijom ili malo iznad nje.
Postavljen na srednjoj visini, prema gornjoj liniji je pod kutom od 45 stupnjeva.

PREDNJE NOGE:
Proporcionalne veličini psa, one formiraju čvrstu i masivnu građu od kostiju i muskulature.
Gledano frontalno ili iz profila prednje noge su ravne, paralelne, s kratkim, čvrsto zatvorenim prstima.
Gornji dio noge je srednje dužine, proporcionalan cjelini, jak i veoma mišičav.
Laktovi su jaki, prekriveni čvršćom i elastičnijom kožom bez nabora ili neravnina. Prirodno su pritisnuti uz grudi.
Podlaktica je dužine kao i gornji dio noge, prava, jakih kostiju i muskulature.
Došapja su ravna, jakih kostiju, horizontalno se spuštajući pod kutom od 70 do 75 stupnjeva.
Prednje šapesu zaobljene, kratkih i čvrsto zbijenih prstiju. Mesnatih i jakih jastučića, prekrivenih grubom kožom.

STRAŽNJE NOGE:
Butine vrlo mišićave, došapja kratka, prsti čvrsto zatvoreni, bez čaporaka, kutovi umjereno izraženi.
Stražnje noge stvaraju utisak velike snage i moći koju njihova funkcija zahtijeva, one su snažne, čvrste i paralelne. Osiguravaju eksplozivnost i karakterističan hod.
Gornji dio butine ? jak i vidljivo razvjene muskulature. Ko-femoralni kut blizu 100 stupnjeva.
Za dogoe se govori da im noge nikada ne mogu biti pretjerano mišićave. Kutovi nogu su otvoreniji nego u drugih pasmina, da bi im se omogućila optimalna sposobnost odupiranja (prilikom zadržavanja plijena i sprečavanja njegova bijega) i osigurao visok srupanj ravnoteže. Navedeno obilježje također pospješuje eksplozivnost pri kretanju na malom prostoru. S druge strane, otvoreni kutovi nogu umanjuju sposobnost dugotrajnog kretanja i predstavljaju hendikep za goniče. Dugo su se stručnjaci mučili da bi točno definirali optimalan izgled kutova kod dogoa. Naposljetku, možda je najbolje to formulirao kinološki sudac i specijalist za pasminu dogo argentino Peter V. Montfoort (NL) kad je rekao: Kutovi moraju biti dovoljno zatvoreni da bi se pas mogao normalno kretati... Vrlo jednostavno rečeno, a vrlo točno!
Koljenoje u istoj ravni s nogom, femoralno-tibialni kut blizu 110 stupnjeva.
Skočni zglob je područje korijena stopala i njegove pozadine je kratko, čvrsto i stabilno, što omogućava dobru pokretljivost ekstremiteta. Jak skočni zglob upečatljivog kalkaneusa, tj. vrha skočnog zgloba. Kut prema zglobu je približno 140 stupnjeva. čvrst, skoro cilindričan, horizontalan prema kutu od 90 stupnjeva.
Stražnje šape su iako malo manje od prednjih, sa istim su obilježjima kao i prednje.

KOŽA:
Kompaktna, čvrsta, ali mekana i elastična. Priljubljena uz tijelo i to kroz potkožno tkivo, koje omogućuje pokrete bez većih nabora, osim u predjelu vrata (grla) gdje je tkivo mlitavije.
Kožna pigmentacija je u većoj ili manjoj mjeri prisutna u svih pasa ove pasmine, a sa godinama se pojačava.

DLAKA:
Dlaka mora biti jednolična, kratka i oštra. Svilenkasta dlaka je nepoželjna.
Prosječne duljine od 1,5 do 2 cm.
Promjenljive gustine uvjetovano klimatskim uvjetima. U hladnim klimatskim područjima dlaka je gušća i pruža zaštitu od hladnoće. U toplijim klimatskim područjima ona je rijetka i tanka, otkriva kožu tako da je kožna pigmentacija jasnije vidljiva, a što pak nije mana.
Boja dlake je potpuno bijela. Pigmentiranost dlake je dozvoljena samo na glavi i to samo jedna mrlja i to pod uvjetom da ne pokriva više od 10% površine glave. Između dva jednako ocijenjena psa sudac uvijek treba bolje ocijeniti psa koji je bjelji.

VISINA/TEŽINA:
Kod ovih parametara, treba naglasiti dA je kod dogo argentina najvažnija proporcionalnost!

Visina u grebenu
- mužjaci: 62 - 68 cm
- ženke: 60 - 65 cm.
Težina
- mužjaci: 45 - 60 kg
- ženke: 38 - 45 kg.

GREŠKE:
Svako odstupanje od navedenih oblježja je greška, a njezina ozbiljnost i posljedica ovise od njezine naglašenosti.

TEŠKE GREŠKE:
- Slaba razvijenost kostiju i muskulature,
- Nos svjetlije pigmentiranosti,
- Viseće usne,
- Mali, slabi i oštećeni zubi, nedostatak zuba,
- Pretjerano svijetle oči, entropija, ektropija,
- Bačvasta prsa (barrel chest) i Ravna rebra- tzv kobilica (keel chest),
- Prevelik kut skočnog zgloba,
- Netipično kretanje,
- Pretjerana pigmentacija kože kod mladih pasa,
- čaporci,
- Nemiran temperament.

DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE DISKVALIFICIRAJUĆE GREŠKE:
- Svijetloplave ili raznobojne oči,
- Gluhoća,
- Mrlje na dlaci po tijelu, osim jedne mrlje na glavi do korijena uha,
- Svijetli nos ili depigmentiran nos s nedostatkom preko 50% pigmenta,
- Jako obješene usne,
- Prognatizam ili enogmatizam,
- Riđolika (izdužena klinasta) glava,
- Dugačka dlaka,
- Visina ispod 60 cm,
- Fizički nedostaci,
- Agresivnost.

Napomena:
Mužjaci trebaju imati dva testisa spuštena u skratum (mošnje).
Prema odredbama HKS-a, da bi psi mogli pristupiti uzgojnom pregledu i biti korišteni u uzgoju moraju obaviti pretrage za displaziju zgloba kuka. Toleriraju se samo stupnjevi A, B, C i D.

Karakteristike pasmine:

Pas za lovac na krupnu divljač, prijateljski raspoložen prema ljudima, naročito djeci, odličan čuvar, odan, poslušan, i veoma stabilnog karaktera. Dogo Argentino je tih lovac, tako da ne uplaši plijen, ima dobro čulo mirisa, pokretan je, hrabar i jak.
Njegove glavne osobine su izdržljivost, snaga i energija koji mu daju skladnost figure i snažno razvijenu muskulaturu, što se razlikuje od njegovog umjerenog i otmjenog izraza. Njegovo tijelo je potpuno simetrično, pas sa čvrstim nogama i uglovima oblikovanim za dugo trčanje, jak , mišičav vrat, snažan grudni koš, i dobra povezanost leđa. Uz to ne treba zaboraviti izuzetno jak rep koji mu pri velikim brzinama kretanja služi kao dodatno sredstvo za nagle promjene pravca.

Sve u svemu to mora predstavljati moč , izdržljivost i ogromnu tjelesnu snagu, a istovremeno odličnu okretnost i odličnog radnog psa.
Dogo Argentino je velika pasmina, odlične skladnosti bez pretjerivanja u veličini, na što sudac treba da obrati pažnju (visina psa i širina grudnog koša).

Upotreba:

Radni pas koji se koristi za lov na krupnu divljač, čuvar, rad u polju, odličan tragač, pomočni pas, policijski pas, terapijski pas, i najvažnije perfektan radni pas.
Veoma je poslušan, stabilnog i pouzdanog karaktera što ga čini idealnim obiteljskim psom; naročito je naklonjen djeci prema kojoj je vrlo strpljiv i tolerantan.

Dogo Argentino posjeduje veoma jak lovački instinkt, nevjerojatnu odlučnost i legendarnu hrabrost. Vrlo je živahan i veseo, posjeduje visoku inteligenciju i ostroumnost. Orijentiran je ka ljudima
što ga čini društvenim i prijateljskim.
Njegovo samopouzdanje ga čini vjernim ljudima koji su otvoreni i strpljivi. Istovremeno je nevjerojatno poslušan i spreman da izvrši sve zahtjeve vlasnika po pitanju obuke.
Ova mnogostrana životinja je sposobna za dobru koncentraciju ,veoma brzo uči i pamti naučeno gotovo odmah.
Odličan kao pas čuvar, Dogo Argentino je miran oko kuće, ipak spreman i hitar u svakom trenutku.
Dogo Argentino nije lajav pas, mada je obdaren gromovitim glasom, ritmičnim i konstantnim kada je to potrebno.
To je obiteljski pas koji neophodno ostvari blizak kontakt sa svim članovima porodice, i nesretan je kada je odvojen od njih.
U ranijem periodu života Dogo Argentino bi trebalo da bude u kontaktu sa domačim životinjama kako ne bi doslo do bilo kakvih agresivnosti prema njima kasnije.


Zadnja promjena: ; pet lis 12, 2007 2:39 am; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://nasipsiforum.forumcroatian.com
ninaa
Admin
Admin
ninaa

Broj postova : 136
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Dogo Argentino   pon lis 08, 2007 11:37 pm

Kupiran dogo
Pampero Ackon Cahuak---
Nekupiran dogoštenci
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://nasipsiforum.forumcroatian.com
 
Dogo Argentino
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Nasi Psi forum :: FCI II- Pinčeri,molosi,šnauceri i švicarski planinski psi :: Sekcija Dogo Argentino-
Forum(o)Bir: