Nasi Psi forum

o psima
 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  RegistracijaRegistracija  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  Login  

Share | 
 

 IŠČAŠENJA IVERA -(Luxatio Patellae)

Go down 
Autor/icaPoruka
ninaa
Admin
Admin
ninaa

Broj postova : 136
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: IŠČAŠENJA IVERA -(Luxatio Patellae)   sub lis 06, 2007 1:33 am

Napomena:Problem naslijeđene (urođene) slabosti ligamentnog aparata koljenog zgloba u patuljastih pasmina.

Unazad deset godina voditelji uzgoja švicarskog papilon kluba prvi su primjetili i evidentirali pojavu pasa s problemima koljenog zgloba.
Teškoće pasa na koje su ukazivali njihovi vlasnici i uzgajatelji,sastojale su se u različitim stupnjevima šepanja psa,na jednu ili obje zadnje noge.Često je primječeno unilateralno šepanje koje bi se pojavilo te nestalo,da se nakon kraćeg vremena ponovo javi u različitim intezitetima te u nepravilnim vremenskim razmacima.
Znaci (simptomi) smanjene pokretljivosti varirali su po intezitetu od najblažih oblika do gotovog potpunog gubitka pokretljivosti u zahvaćenom zglobu.Unajtežim oblicima bolesti bi se manifestirala u karakterističnom stavu zadnjih nogu.


Potraga za objašnjenjem ove pojave u postojećoj literaturi nije dala rezultata.
Objektivni palpatorni nalaz predjela koljenog zgloba pokazuje različite stupnjeve iščašenje ivera i pripadajućeg ligamenta iz njihova ležišta na bedrenoj kosti.
U nekih jedinki,koje su inače normalno hodale,bilo je moguće pretragom iščašiti (luxirati) iver iz ležišta,te ga jednako tako i vratiti u ležište tj. u žlijeb,te bi životinja ponovo normalno hodala. Sustavnim praćenjem uzgoja i linija križanja,te objektiviziranja smetnji biomehanike u zahvaćenih jedinki,ustanovljena je stastičkom metodom određena sklonost pojavljivanja ove „slabosti“ u pojedinih linija i jedinki,te su one isključene iz uzgoja.
Nakon isključivanja zahvačenih jedinki iz uzgoja smanjen je broj „novih slabosti“,pa je to jasna potvrda da je riječ „o naslijednoj slabosti“.
Humana medicina i ortopedija poznaju problem stečene i prirođene (nasljedne) pateralne luksacije.
Za potpuno razumijevanje problema potrebno je nekoliko uvodnih objašnjenja anatomije i biomehanike koljenog zgloba odnosno stražnjih nogu pasa.


Stražnje noge psa imaju dva glavna,bitna zgloba.
Zglob kuka koji spaja bedrenu kost s trupom,te koljeni zglob koji spaja bedro psa s potkoljenicom.
Patela ili iver je mala kost ukorporirana u ekstenzijski aparat tj. u tetivu velikih mišića bedra,kraj te tetive veže se na prednju stranu tibije (goljenične kosti) .
Patela ukorporirana u tetivu klizi niz patelarni žlijeb na femuru (bedrenoj kosti) gore-dolje te omogućava prijenos mehaničke energije s nadkoljenice u potkoljenicu i obratno,tj.kretanje u koljenom zglobu tj.fleksiju i ekstenziju.Neobično je važno da prijenos energije gibanja mišića bedra bude u ravnoj liniji tj. u osovini sklopa (ekstenzijska tetiva-patela-hvatište tetive) na goljeničnoj kosti.

Dođe li do luksacije iščašenja ekstenzijske tetive u čijem je sklopu iver (patela),dolazi do narušavanja biomehanike koljenog zgloba i fukcionalnih poremećaja.

Rendgenska pretraga zahvačenih jedinki pokazuje najčešće tzv. Gornju medijalnu luksaciju patele i pripadajuće tetive.Upasmina težih od 10 kg također je primijećena ali tzv. vanjska (lateralna) luksacija.Je li u većih pasmina riječ o stečenoj,habitualnoj ili traumatskoj luksaciji ili je i ovaj tip luksacije također vezan uz „naslijednu slabost“ ligamentnog aparata,pitanje je koje traži odgovor.
Problem „nasljedne patelarne luksacije“ primjećen je i u drugih pasmina.

FCI - grupa II.
Affenpinscher,Zwergpinscher,Shar Pei

FCI- grupa III.
Jack Russel Terrier,Silky Terrier,West Highland Terrier,Cain Terrier,Norwich Terrier,Norfolk Terrier,Bullterrier,Miniatur Bullterrier,English Toy Terrier,Yorkshire Terrier.

FCI - grupa V.
Zwergspitz (Pomeranian),Kleinspitz,Volpino Italiano,Chow Chow.

FCI - grupa IX.
Chihuahua,Bichon Fise,Bolongneser,Havaneser,Loewchen,Coton de Tulear,Chinese Crested Hairless Dog,Cavalier K.C. Spaniel,Zwerggriffon,Japan Chin,King Charles Spaniel,Malteser,Mops,Pekingese,Papillon,Shis-Tzu,Lhasa Apso,Boston Terrier,Fran. Buldog,Toy Pudl,Zwerg Pudl,Klein Pudl.

Danas,desetak godina otkad je prvi puta primjećena ova nasljedna slabost lokomotornog sustava u pasa malih pasmina,možemo zahvačenost koljenog zgloba „slabočću“ podijeliti na osnovu kliničkog i rendgenskog nalaza u četiri stupnja.

Stupanj I. ili A – nema znakova patelarne luksacije.

StupanjII. ili B - patelarna luksacija moguća prilokom palpacije,no nakon vanjskog pritiska patela se spontano vraća u svoje ležište.

Stupanj III. ili C - spona luksacije patele moguća, bez vanjskog utjecaja,pri normalnoj kretnji koljenog zgloba.

Stupanj IV. ili D - stacionarna luksacija patele,patela je u permanentnoj luksaciji,moguća ju je ali teško reponirati, i obično nakon repozicije sama se ponovo vraća u luksacijski položaj.

Liječenje ove „prirođene slabosti“ moguće je jedino kirurškim korektivnim zahvatom koji mora uključivati ponajprije potpunu anatomsku repoziciju biomehaničkog sklopa (patela –pripadajuća tetiva) ) u žlijeb na bedrenoj kosti,te plastiku tetive tj.njezino skraćenje odnosno produženje,ovisno o stupnju iščašenja (luksacije).

Što treba činiti da rasu dalje ne opterećujemo ovom slabošću?
Prvi korak smo učinili ovim napisom koji je pred vama.
Upoznali smo vas s problemom.
Potrebito je voditi unutar pasminskog kluba evidenciju o pojavi ove slabosti,pogotovu to vrijedi za pasmine koje su sklone ovoj grešci.
Nakon objektivizacije ove greške,klinički ili rendgenološki,a riječ je o stupnju luksacije II.,III.,ili IV.,zahvačana individua bi trebala biti uklonjena iz daljnjeg uzgoja,tj.na uzgojnom pregledu ne bi smjela dobiti uzgojnu dozvolu.

Najbolji screening ove slabosti je rendgenska slika oba koljena koja bi se obavljala istodobno s rendgenskim snimanjem oba kuka zbog dysplasije
(displazije).

Prilokom uzgojnih smotri voditelj smotre bi trebao pregledati i lokalni status oba koljena zgloba,a što nije teško naučiti,te na osnovi pregleda i rendgenograma diskvalificirati jedinku iz daljnjeg uzgoja i tako zaštititi rasu od ove „nasljedne slabosti“.Iz časopisa „Moj Pas“ iz 1995.
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://nasipsiforum.forumcroatian.com
 
IŠČAŠENJA IVERA -(Luxatio Patellae)
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Zabrana pušenja na brodovima

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Nasi Psi forum :: Naši najdraži psi :: Zdravlje prije svega!!!-
Forum(o)Bir: