Nasi Psi forum

o psima
 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  RegistracijaRegistracija  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  Login  

Share | 
 

 Sibirski haski

Go down 
Autor/icaPoruka
bubica55
Admin
Admin
bubica55

Broj postova : 48
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Sibirski haski   pon lis 08, 2007 3:19 pm

FCI standard 270 - 24.1.2000.
SIBIRSKI HASKI
Siberian Husky
Zemlja porijekla: SAD
Upotreba: Pas za vuču saonica

FCI klasifikacija:
Grupa 5 - Špicevi i psi primitivnog tipa
Sekcija 1 - Nordijski psi za vuču. saonica - bez radnog ispita
OPĆI IZGLED: Srednje velik radni pas, koji brzo i lagano trči, kreće se slobodno i elegantno. Umjereno kompaktno i dobro odlakano tijelo, uspravne uši i čupav rep upućuju na njegovo sjeverno – nordijsko porijeklo. Karakterističan hod je glatko kretanje, naizgled bez napora. Svoju originalnu zadaću zaprežnog psa vrlo učinkovito izvršava, može prevesti laganiji teret umjerenom brzinom na vrlo velike udaljenosti. Proporcije tijela i oblik odražavaju ravnotežu između snage, brzine i izdržljivosti. Mužjaci djeluju impozantno, ali nikako grubo, ženke su ženstvene, no njihov kostur nije slab. U ispravnoj kondiciji, s dobro razvijenim, čvrstim mišićjem, haski ne smije biti pretežak.

VAŽNE PROPORCIJE: Gledano sa strane, dužina tijela od vrha lopatice do krajnje točke sapi je nešto duža od visine tijela na vrhu grebena. Razmak između vrha nosa do stopa jednak je razmaku izmedu stopa i potiljnog izbočenja.

PONAŠANJE I TEMPRAMENT: Po temperamentu haski je druželjubiv i nježan, ali isto tako i pozoran i otvorene naravi. Ne izražava posesivnost psa čuvara, niti je pretjerano sumnjičav prema nepoznatima, a nije ni agresivan prema drugim psima. Određen stupanj suzdržanosti i dostojanstva može se očekivati kod odraslog psa. Njegova intelegencija, sposobnost učenja i voljna dispozicija čine ga vrlo ugodnim psom za pratnju i dobrim radnim psom.

GLAVA:

LUBANJSKI DIO
Lubanja - Srednje veličine, proporcionalna prema tijelu, blago zaobljena na vrhu, sužava se od svojeg najšireg dijela prema očima.
Stop - Dobro naznačen.

PREDIO LICA
Nos — Crne boje u pasa sive boje, boje paleža ili crne boje te boje jetre u pasa bakrene boje; može biti boje mesa u pasa čisto bijele boje. Prihvatljiv je nos posut ružičastim točkicama (tzv.«zimski» ili «snježni» nos).
Njuška - Srednje dužine i širine, postepeno se sužava prema nosu, vrh njuške nije šiljast niti ravno odrezan. Nosni hrbat je ravan od stopa do vrha.
Usnice — Dobro pigmentirane i čvrsto priljubljene.
Zubalo/Zubi - Zatvara se u škarasti zagriz.
Oči - Bademastog oblika, međusobno na umjerenom razmaku, postavljene blago koso. Oči mogu biti smeđe ili plave boje; svako oko druge boje ili raznobojno oko je prihvatljivo.
Izražaj - Oštar, ali prijateijski, zainteresiran, čak i «vragoljast».
Uši — Srednje veličine, trokutastog oblika, čvrsto i visoko usađene na glavi. Debele uške, dobro odlakane, blago povijene sa stražnje strane, čvrsto uspravljene, s blago zaobljenim vrhovima uperenim prema naprijed.

VRAT: Srednje dužine, povijen, nošen ponosno, uspravljen kada je pas u stavu. Kad se kreće kasom vrat se pruža tako da je glava nošena blago prema naprijed.

TIJELO:
Leđa — Ravna i snažna, ravne gornje linije od grebena do sapi. Srednje dužine, ne djeluju zdepasto, ali nisu niti opuštena zbog pretjerane dužine.
Slabine - Gipke i suhe, uže od prsnog koša, s blago uvučenom trbušnom linijom
Sapi- Koso se spuštaju od kralježnice pod kutom, ali nikako strmo kako ne bi ograničavale potisak stražnjih nogu.
Prsa – Duboka i snažna, ali ne preširoka; najniža točka se nalazi odmah iza lakta s kojim je u istoj razini. Rebra su dobro zasvođena uz kralježnicu, ali više spljoštena postranice kako ne bi sputavala slobodu akcije.

REP: Bogato odlakan četkast rep, poput lisičijeg,usađen je upravo ispod leđne linije, i obično je nošen iznad leđa u elegantnom luku. Kad je podignut ne zavija se prema nijednoj strani tijela, niti smije biti položen uz leđa. Kad je pas u mirovanju rep je u prirodnom opuštenom položaju, ovješen u produžetku linije sapi. Dlaka po repu je srednje dužine i otprilike jednako dugačka pri vrhu, po stranama i pri dnu, pa djeluje kao okrugla četka.

UDOVI:
PREDNJI UDOVI
U stavu i gledano od naprijed noge su umjereno razmaknute, paralelne i ravne. Kosti su snažne, ali ne teške. Dužina noge od lakta do tla iznosi nešto više nego što je dužina od lakta do vrha grebena. Čaporke na prednjim nogama smije se ukloniti.
Plećka i nadlaktica – Lopatica je dobro položena prema leđma. Nadlaktica je koso položena prema natrag između točke plećke i lakta i nikako nije okomita prema tlu. Mišići i ligamenti koji drže plećku uz prsni koš su čvrsti i dobro razvijeni.
Laktovi - Prilegnuti uz tijelo, nisu izbočeni niti se ne uvrću. Zglob došaplja – Snažan,elastičan
Došaplje – Gledano sa strane došaplja su blago kosa

STRAŽNJI UDOVI
U stavu i gledano odostraga stražnje noge su umjereno razmaknute i paralelne. Čaporci se uklanjaju.
Bedro — Misićavo i snažno.
Koljeno — Dobro povijeno.
Skočni zglob - Izražen i nisko postavljen

ŠAPE: Ovalnog oblika, ali ne izdužene. Šape su srednje veličine, kompaktne i dobro odlakane između prstiju i jastučića.-Jastučići su čvrsti i debeli. Šape se ne uvrću niti izvrću kad je pas u prirodnom položaju.

HOD I KRETANJE:
Karakteristično kretanje haskija je glatko i naizgled bez napora. Brz je i laganog koraka, pa se u izložbenom ringu treba izlagati s opuštenom uzicom i srednje brzim kasom, kako bi pokazao dobar iskorak prednjih nogu i potisak stražnjih nogu. Gledan od naprijed prema odostraga kad se lagano kreće ne pokazuje single-tracking (približavanje donjih dijelova nogu središnjoj osi tijela), ali kako se brzina povećava noge se postepeno pod kutom približavaju, sve dok tabani ne počnu ulaziti u liniju koja je direktno ispod srednje dužinske linije tijela. Prednje i stražnje noge se pokreću prema naprijed, a niti laktovi niti zglobovi došaplja se ne izbacuju niti ugibaju prema unutra. Obe stražnje noge kreću se svaka tragom istostrane prednje. Dok pas trči gornja linija ostaje čvrsta i ravna.

DLAKA
Dlaka je dvostruka i srednje dužine, daje dojam obilne odlakanosti, all nije tako dugačka da ometa čist obris linje tijela psa. Potdlaka je mekana i gusta te dovoljne dužine da pridržava vanjsku dlaku. Vanjska zaštitna dlaka je ravna i leži donekle glatko uz tijelo, nije nikad oštra i ne strši od tijela. U periodu linjanja prirodno je da kod psa nema potdlake. Dozvoljeno je uređivanje brkova i dlake između prstiju i oko šape kako bi pas djelovao urednije. Oblikovanje dlake na bilo kojem drugom dijelu tijela ne prihvaća se i treba se oštro kažnjavati.

BOJA
Sve boje od cme do čisto bijele su dozvoljene. Uobičajene su različite oznake boje po glavi, uključujući i mnoge vrlo efektne uzorke koji se ne nalaze kod drugih pasmina.

VELIČINA I TEŽINA
Visina u grebenu: mužjaci 53.5-60 cm, ženke 50.5 - 56 cm. Težina mužjaka od 20.5 do 28 kg, ženke 15.5 do 23 kg. Težina treba biti u skladu s veličinom psa. Gore navedene mjere predstavljaju krajnosti u visini i težini, od kojih nijedna nije poželjnija. Prejaki kostur ili pretjeranu težinu treba kažnjavati.

ZAKLJUČAK:
Najvažnije karakteristike sibirskog haskija su umjerena veličina, umjereno jake kosti, izbalansirane proporcije tijela, lakoća i sloboda u kretanju, ispravna dlaka, lijepa glava i uši, korektan rep i dobra narav. Bilo koje naznake previše snažnih kostiju, pretjerane težine, sputanog ilii nespretnog kretanja, te dugačku i grubu dlaku treba kažnjavati. Sibirski haski nikad ne djeluje teško niti nezgapno da liči na životinju koja vuče, a nije ni toliko lagan i krhak da djeluje kao sprinter. U oba spola treba djelovati sposobno i izdržljivo.

GREŠKE
Svako odstupanje od gore navedenih osobina pasmine smatra se greškom, a njezina veličina se procjenjuje ovisno o stupnju izraženosti.
Lubanja - Glava nezgrapna ili teška; glava presitno oblikovana.
Stop - Nedovoljno izražen.
Njuška - Preuska ili pregruba; prekratka ili predugačka.
Zubalo/Zubi - Bilo koji drugi zagriz osim škarastog.
Oči- Previše koso nasađene, preblizu postavljene.
Uši - Predugačke u odnosu na veličinu glave; preširoko razmaknute; nedovoljno čvrsto uspravljene.
Vrat –Prekratak i predebeo; predugačak
Leđa -Slaba ili mekana leđa; šaranasta leđa;kosa leđna linija
Prsa — Preširoka, «bačvasta prsa», rebra previše plosnata ili slabo razvijena.
Rep - Položen ili čvrsto zavijen rep; rep kao perjanica; prenisko ili previsoko nasađen.
Ramena – Ravne plećke, slabe plećke.
Prednji udovi - Slaba došaplja (mekana); prejake kosti; preusko ili/preširoko postavljena gledano odnaprijed; izbočeni laktovi.
Stražnji udovi - Otvoreni kutevi koljena, kraviji stav; preuzak ili preširok stav odostraga.
Šape - Mekane ili raširenih prstiju: prevelike i nezgrapne; premalene ili slabe: izvrnute ili uvmute.
Hod/Kretanje – Kratak korak, poskakivanje ili isprekidano koračanje, teturanje ili valjanje u hodu ; križanje nogu ili kretanje u stranu.
Dlaka – dugačka, gruba ili čupava, kvaliteta dlake preoštra ili previše svilenkasta; uređivanje dlake, osim dozvoljenog

ELIMINIRAJUĆE GREŠKE:
Visina u mužjaka preko 60 cm, a u ženki preko 56 cm.

TEMPERAMENT
Njihov temperament, veličina i osobnost učinila ih je idealnim ljubimicima. Vrlo su prilagodljivi klimatskim promjenama pa vrućinu podnosi isto tako dobro kao i afrički psi. Haskiji su tihi psi, rijetko se glasaju, čisti su i bez mirisa. Veliki su prijatelji djece jer su još u davna vremena u zimskim noćima hladnog sjevera grijali mališane svojom toplinom. Ako žive u stanu, vrlo brzo "uhvate" ritam ukućana. Ukoliko, međutim, želite "dobiti" apsolutnu poslušnost to nije ono što karakterizira ovu pasminu. Znaju biti tvrdoglavi, kopati rupe u dvorištu, ali ćete uhvatiti sebe kako im opraštate sve "nestašluke", zato što su lijepi, nadasve odani i izrazito druželjubivi psi. Kako bilo, iako s haskijem možete živjeti bilo gdje, nemojte nikada zaboraviti da je pasmina izvorno stvorena za aktivnosti na otvorenom i da svom ljubimcu morate pod svaku cijenu omogućiti dovoljno kretanja. Stoga svaki novi vlasnik od haskija moze očekivati osobnog pratioca za igru ili trčanje. Prirodno neovisni, haskiji često zaborave granice, a život u gradu i blizina prometnica često predstavljaju smrtnu opasnost. Ukoliko želite izbjeći opasne situacije, obavezno je potrebno psa u najranijoj dobi naučiti da se odaziva na poziv. To ce iziskivati određenu upornost, ali će se taj trud u svakom slučaju kasnije isplatiti.

O DLACI
Pokrovna dlaka haskija je srednje dužine, čvrsta na dodir, dok je potdlaka meka i predstavlja pravi termo izolator. Dlaka prati liniju tijela, a valovita i vunasta dlaka nije poželjna. Ishrana je vrlo važna za dobru kondiciju. Ispravno hranjen pas imat će i zdravu, sjajnu dlaku. Kod godišnjeg linjanja psi mogu promijeniti boju dlake od svjetlije na tamniju i obrnuto. To je još jedna od posebnosti ove pasmine - sa svakim linjanjem možete imati ljubimca druge nijanse (što, naravno, nije uvijek slučaj). No, o boji dlake i oznakama može se još svašta reći. Ono što je stvarno uzbudljivo kod haskija je da su sve moguće boje dlake i sve oznake priznate. Različitost boja i oznaka doprinosi njihovoj posebnosti. Ponekad poneka boja postane posebno popularna među ljubiteljima haskija, međutim istinski poklonici ove pasmine vole ih u svim bojama, sa svim oznakama, jer svako leglo je iznimno i prekrasno iznenađenje. "Maske" na licu, tamne i svijetle, posebice oko očiju, daju im specifičan izraz lica. Plave oči koje su dozvoljene, također su prekrasne. Smeđe oči pojavljuju se u svim nijansama, od tamne do boje jantara, a nerijetki su primjerci s jednim plavim, a drugim smeđim okom. Pigmentacija oko očiju mora biti tamna, osim kod svijetlih pasa dozvoljena je smeđa. Koliko god je boja očiju interesantna, nikada ne bi trebala imati ključnu ulogu u odabiru za uzgoj, izložbe i utrke, odnosno, kvaliteta psa ne ovisi o boji njegovih očiju. Odani poklonici ove pasmine puno više pažnje i važnosti poklanjaju temperamentu, građi, tj. cijelom psu, nego boji očiju ili dlake (što neupućeni ljubitelji ponekad previše ističu).
[Vrh] Go down
Korisnički profil
ninaa
Admin
Admin
ninaa

Broj postova : 136
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Sibirski haski   čet lis 25, 2007 12:19 am


štenci


_________________
CRVENA MUNJA kennel www.crvenamunja.com
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://nasipsiforum.forumcroatian.com
 
Sibirski haski
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Nasi Psi forum :: FCI V- Špicevi i psi primitivnog tipa :: Sve pasmine V FCI skupine-
Forum(o)Bir: