Nasi Psi forum

o psima
 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  RegistracijaRegistracija  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  Login  

Share | 
 

 Istarski oštrodlaki gonič

Go down 
Autor/icaPoruka
ninaa
Admin
Admin
avatar

Broj postova : 136
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Istarski oštrodlaki gonič   uto lis 09, 2007 1:47 pm

Datum standarda: 25.10.2000
Istarski oštrodlaki gonič
Preuzeto iz knjige "FCI 6 Goniči, krvosljednici i srodne pasmine (zbirka standarda)", prijevod i stručna recenzija Igor Selimović i prof. Dubravka Reicher, - Zagreb,2000

Matična zemlja: HRVATSKAPODRIJETLO:
Autohtoni pas Istre. U Austriji je na bazi ove pasmine stvorena nova: stajerski visikogorski gonič, a u Italiji su iskoristili njegovo svojstvo stajanja pred divljači pa je selekcioniran u - Spinone italiano.

OPIS:
Vrlo plemenit i skladno građen, naročito oštre dlake, duge 5-10 cm, s gustom poddlakom. Visine 46-58 cm (optimalno za mužjake 52 cm, za ženke 50 cm), težine oko 20 kg. Glava je srednje jaka, u čelu malo ispupčena, njuška obrasla gustim brkovima, zubi škarasti i potpuni. Trup je 10% od visine, noge mišičave i zatvorenih sapa. Rep na vrhu stanjen. Boje je sniježnobijele sa narančastim oznakama na ušima, po trupu i korijenu repa.

NARAV:
Miran, lako se školuje i privržen lovcu.

KORIŠTENJE:
Odličan gonič, posebno na zeca, a upotrebljiv je i za lisice. Vrlo dobar kao krvosljednik.

UPOTREBA:
Izvrstan gonič, osobito za lov na zeca i lisicu. Može se upotrebljavati i kao krvosljednik. Njegova konstitucija pogodna je za prostrane otvorene lovne terene Istre.

FCI klasifikacija:
Grupa 6 Goniči i srodne pasmine
Sekcija 1.2 Srednji goniči
S radnim ispitom

KRATAK POVIJESNI PREGLED:
Njegova povijest jednaka je onoj kratkodlakog istarskog goniča, ali kako su psi s nakostriješenom dlakom općenito manje cijenjeni, njegova je ikonografija u riječi i slici vrlo ograničena. U svojim izvješćima o bosanskim goničima u godinama 1896. i 1905., austro-ugarski brakolog B. Laska saopćava da je vidio i ispitao 286 oštrodlakih istarskih goniča. U svojoj knjizi "Istarski goniči" iz 1944. dr.l.Lovrenčič podsjeća da su oštrodlake istarske goniče od 1860. naročito cijenili slovenski lovci u Ribničkoj dolini; oni su kupovali ove pse pod nazivom "barbini" u području Pazina ili Buzeta u Istri. Oštrodlaki istarski gonič jedan je od direktnih predaka austrijskog braka-jazavčara, prije zvanog peitinger-bracke. Za vrijeme Prvog svjetskog rata ova je pasmina gotovo izumrla, ali zahvaljujući naporima dr.l.Lovrenčiča spašena je propasti. Na izložbi pasa u Zagrebu godine 1924. bila su prezentirana dva oštrodlaka istarska goniča. Oni su se otada upisivali u hrvatsku rodovnu knjigu. FCI je priznao pasminu godine 1948. na Generalnoj skupštini u Bledu. Prvi standard potječe iz godine 1969.

OPĆI IZGLED:
Krzno je sniježno bijelo sa žuto-narančastim oznakama. Dlaka je duga i nakostriješena. Glava duguljasta s gustim obrvama. Tijelo snažno, jake koštane strukture. Rep debeo i blago sabljast. Izraz ozbiljan i mrk, ponekad čak tmuran. Glasa se srednjim, daleko čujnim, često i dubokim lavežom.

VAŽNE PROPORCIJE:
Duljina tijela smije biti veća od visine grebena za najviše 10%.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT:
Blag, poslušan, miran i vrlo privržen svojem gospodaru. Srednjeg temperamenta, ali strastven lovac.

GLAVA:
Glava je u dobroj proporciji s tijelom. Njena duljina iznosi 20-24 cm; ne smije biti prelagana. Vidljive sluznice tamno su pigmentirane.

GORNJI DIO GLAVE:
LUBANJA - Blago zaobljena. Zatiljni greben je izražen, isto kao i čeona brazda, koja je često pokrivena čuperkom, dlaka kojeg je duga i gipka. Čelo je prilično široko. Od predjela očiju lubanja se sužuje.
STOP - Nije jako izražen.
PREDIO LICA:
NJUŠKA - Široka, s dobro razvijenim nosnicama; crno ili tamno pigmentirana.
GUBICA - Snažna, četverokutna; nosni hrbat širok, pokriven gustim brkovima. Gledano sprijeda, gubica je zaokružena doljnjom vilicom.
ZUBI - Snažni; potpuno škarasto zubalo.
USNE - Dobro priljubljene, ne predebele.
OČI - Šarenica tamno pigmentirana; oči velike, ali ne isturene; pogled je mrk. Obrve su zbog svoje oštre i dulje dlake guste i debele.
UŠI - Ne suviše debele, kratke dlake; korijen uha nije suviše udaljen od očiju, ali nije visoko na rubu lubanjske osi. Uši su u sredini nešto šire i dobro su priljubljene uz obraze. Dovoljno su duge, na vrhu tanje i zaokružene. Smatraju se vrlo dugima ako, povučene dug nosnog hrpta prema naprijed, dopiru gotovo do njuške; duge su ako dopiru do očnjaka; trebaju dopirati barem do obrvnih lukova i tada se smatraju poludugima.

VRAT
: Gledano sa strane, spoj vrata s glavom vidljivo je izražen iza zatiljne kosti. Dug je 12-15 cm. Koža je napeta, bez podvoljka.

TIJELO:
OPĆI IZGLED: Ukupno gledano gornja linija se od grebena prema sapima blago spušta.
GREBEN - Slabo izražen.
LEĐA - Ravna i široka. Njihova duljina je u dobroj proporciji s visinom grebena.
SLABINE - Kratke, mišićave, s obje strane zaokružene.
SAPI - Široke, naročito kod ženki; blago padajuće; zaokružene, kukovi vidljivi.
PRSA - Široka, duboka, dopiru barem do lakta; normalno je da je opseg prsa veći od visine grebena za 12-15 cm. Rebra zaobljena. Vrh prsne kosti jedva vidljiv, pretprsje zaokruženo.
TRBUH I TRBUŠNE SLABINE - Doljnja linija blago se penje od ksifoidnog nastavka prema stražnjem dijelu tijela; trbuh je blago usukan. Trbušne slabine slabo su izražene; one ne smiju trbuhu davati hrtolik izgled.

REP:
Nije previsoko nasađen; deblji je pri korijenu i sužuje se prema vrhu. Nošen nisko blago zavijen prema gore. Dopire do ili malo dalje od skočnog zgloba.

UDOVI:
PREDNJI UDOVI:
RAMENA - Lopatica nakošena, duga, mišićava i dobro pričvršćena za prsa. Kut između lopatice i nadlaktice iznosi 90°.
LAKTOVI - Nisu zakrenuti prema unutra.
PODLAKTICA - Uspravna, mišićava. Prednje nožje: jedva vidljivo.
DOŠAPLJE - Kratko, gotovo uspravno, međutim blago nagnuto, tvori s vertikalom kut od 10°.
ŠAPE - Mačje šape, uske, s tijesno priljubljenim prstima; jastučići dobro razvijeni i otporni; nokti snažni.

STRAŽNJI UDOVI:
NATKOLJENICA - Kratka, široka i mišićava.
POTKOLJENICA - Dulja od natkoljenice, nakošena i mišićava.
SKOČNI ZGLOB - Snažan i širok.
DOŠAPLJE - Kratko i uspravno; čaporci, ako su prisutni, trebaju biti odstranjeni.
ŠAPE - Identične s prednjim šapama, često nešto dulje.
HOD:
Korak je elastičan; sve vrste hoda su živahne.

KOŽA:
Gipka i na cijelom tijelu tijesno priljubljena; bez nabora; boja crvenkasta.

KRZNO:
KAKVOĆA DLAKE - Pokrovna dlaka je tvrda, duljine 5-10 cm, bez sjaja, nakostriješena, nikada valovita ili kovrčava. Pod oštrom pokrovnom dlakom nalazi se, osobito zimi, obilna, kratka potdlaka. Pokrovna dlaka nije nikada priljubljena uz tijelo, nego je nakostriješena; ne smije se isprepletati i tvoriti zamršene čuperke. Duljina i gustoća dlake na raznim je dijelovima tijela različita.
BOJA DLAKE - Temeljna boja je sniježno bijela. Uši su u pravilu narančaste; na čelu se često nalazi oznaka u obliku zvijezde iste boje. Uši mogu biti i posute malim narančastim točkama, što se smatra znakom čistokrvnosti. Više ili manje prostrane narančaste oznake ili točke iste boje mogu se nalaziti bilo gdje na tijelu, najčešće međutim u predjelu korijena repa. One ne smiju nikada biti toliko brojne i prostrane da dominiraju nad bijelom temeljnom bojom. Boja oznaka treba biti jasna, ne blijeda niti tamna, ili možda smećkasta, što bi govorilo u prilog nečistokrvnosti. Postojanje treće boje, čak i ako je samo nekoliko dlaka tako obojano, apsolutno je nepoželjno.

VELIČINA I TEŽINA:
Visina grebena: 46-58 cm.
Idealna visina za mužjake: 52 cm.
Idealna visina za ženke: 50 cm.
Težina: težina odraslog normalno uhranjenog mužjaka iznosi između 16 i 24 kg. Preporučuje se težina oko 20 kg.
GREŠKE:
Svako odstupanje od više navedenih točaka mora se smatrati greškom, vrednovanje koje trebalo bi biti u skladu sa stupnjem odstupanja.
- Sprijeda gledano, kvadratična doljnja vilica
- Obješene, meke usne
- Vidljiv treći očni kapak

TEŠKE GREŠKE:
- Agresivan ili previše plah
- Veličina iznad ili ispod propisane
- Nesrazmjer između visine grebena i duljine tijela
- Suviše tupa, suviše šiljasta ili prćasta gubica
- Prekratke, prejako od glave odstojeće, previsoko ili prenisko nasađene uši, pretjerano duga, svilenasta, valovita, kovrčava ili zamršena dlaka
- Ustranu zakrenut rep, skraćen rep
- Suviše raširena boja mesa na njušci ili depigmentirana njuška
- Očni kapci boje mesa
- Staklene oči
- Svaka druga boja osim žuto-narančaste, naročito sivkasta ili čak crnkasta
- Loše zubalo, izrazita prognacija
- Kriva podlaktica
- Prejako zakrenuti laktovi
- Jako nakošeno prednje donožje

Svaki pas koji pokazuje fizičke nedostatke ili nedostatke u ponašanju treba biti diskvalificiran.

N.B.
Mužjaci moraju posjedovati dva očigledno normalno razvijena testisa, koji se u potpunosti nalaze u skrotumu.
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://nasipsiforum.forumcroatian.com
 
Istarski oštrodlaki gonič
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Nasi Psi forum :: FCI VI- Goniči i tragači krvi :: Sve pasmine VI FCI skupine-
Forum(o)Bir: