Nasi Psi forum

o psima
 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  RegistracijaRegistracija  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  Login  

Share | 
 

 Maligna oboljenja u pasa

Go down 
Autor/icaPoruka
bubica55
Admin
Admin
bubica55

Broj postova : 48
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Maligna oboljenja u pasa   ned lis 21, 2007 6:23 pm

Posljednjih nekoliko godina uspjesi veterinara u liječenju malignih oboljenja u pasa značajno su porasli. Na raspolaganju su nove pristupačnije metode kao i moderni lijekovi.

Općenito možemo reži da su maligna oboljenja kod pasa dosta česta, no postotak oboljelih veoma je ovisan o geografskom položaju stanovanja, o zagađenosti okoline (selo ili grad) i sl. Isto tako je poznato da neke pasmine pasa posebno naginju nekima od tih oboljenja, a razlike nalazimo i uspoređujući spolove.

U praksi se najčešće susrećemo s malignim tumorima mliječne žlijezde kod kuja, prostate u pasa, sa limfoproliferativnim bolestima (leukemija, limfomi), te malignim tumorima kože. Važna je, kao i kod ljudi, rana dijagnostika. Svaka kvržica na vašem psu ne treba odmah pobuđivati sumnju na zloćudnu tvorbu, ali svakako je bolje da je prekontrolira stručna osoba. Radi li se o malignom oboljenju unutarnjih organa, treba obratiti pažnju na sve promjene u ponašanju psa, eventualnom iscjetku iz vulve, napinjanju kod mokrenja i defeciranja, šepanju i slično.

Vlasnici najbrže reagiraju radi li se o promjenama na koži. Za maligna oboljenja kože posebno su predisponirani boxeri, jazavčari, njemački ovčari, pekinezeri, pudle te španijeli.

Općenito najčešći karcinom u kuja je rak mliječne žlijezde i predstavlja 50 % svih bilo dobroćudnih, bilo zloćudnih tumora kod kuja. Vrlo mnogo se radi na istraživanju raka mliječne žlijezde, kako bi se pomoglo u istraživanju raka dojke u žena. Gradski psi žive u skoro istim uvjetima kao i ljudi, a s obzirom na kraću životnu dob, pa tako i brže biološke procese, kuje predstavljaju idealan model za proučavanje raka u žena. No kraća životna dob u pasa ima i nekih prednost kod liječenja zloćudnih tumora. Uspijemo li tako bolesnog psa održati na životu dvije godine, omogućili smo mu da koliko toliko kvalitetno proživi još jednu petinu svog prosječnog života.

Autor: Tamara Ferari-Miškulin
Izvor: www.ritelefax.hr
[Vrh] Go down
Korisnički profil
bubica55
Admin
Admin
bubica55

Broj postova : 48
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Maligna oboljenja u pasa   ned lis 21, 2007 6:24 pm

Tumori kože u ljubimaca

Kućni ljubimci sve češće obolijevaju od različitih vrsta tumora. Najčešći su na koži, na dojkama u ženki, ali i u trbušnoj i grudnoj šupljini. Od svih vrsta tumora u pasa i mačaka, koža je organ na kojoj se najčešće pojavljuju. Postoje dobroćudni i zloćudni tumori kože, a u oko 70 % slučajeva javljaju se kao zloćudni. Obično nastaju u pasa kojima je između 6 i 14 godina.

Uzrok je nastajanja malignih tumora kože nepoznat. Izlaganje suncu može biti jedan od čimbenika, osobito u pasa bijele i rjeđe dlake. Od ostalih faktora, navode se genetski, virusni i hormonski čimbenici. U mačaka je poznat maligni tumor kože nakon cijepljenja protiv bjesnoće, ali je vrlo rijedak. Od dobroćudnih tumora najčešće se javljaju lipomi, fibromi, adenomi, papilomi itd.

Upozoravamo sve vlasnike kako je vrlo bitno da svaku tvorbu na koži mora pregledati veterinar, a pogotovu ako je crvena, ako krvari ili ako ju životinja liže ili grebe. Ako tvorba krvari, ne znači da je tumor zloćudan. Također je bitno da se na pregled dođe što prije dok je tvorba manja, jer rastom i iritacijom bilo koje vrste neki dobroćudni tumori mogu prijeći u zloćudne. Znači, nemojte čekati da tumor naraste. Vrlo se često čuje u praksi kako neki veterinari preporučuju da se tumor ne treba dirati, već da se pusti da raste, pa će se poslije odlučiti o terapiji.

Svi standardi koji vrijede za ljude, vrijede i za naše kućne ljubimce. Kad se ustanovi tvorba na koži, veterinar će odlučiti o pravilnoj terapiji. Najčešće je to kirurška terapija, pri čemu se tumor mora odstraniti u cijelosti, s time da se (tamo gdje je to moguće) odstrani i 2-3 cm okolna zdrava tkiva. Nakon operacije, tumor se mora poslati na patohistološku dijagnostiku (PHD), kako bi se dobila sigurna dijagnoza o vrsti tumora na osnovi njegove histološke građe.

Ako je tumor maligan i ako reagira na kemoterapeutik, odlučujemo se za dalji postupak liječenja - kemoterapiju. Terapija zračenjem u Hrvatskoj se za sada ne provodi. Ponekad se prije operacije može punktirati tumor za citološku dijagnostiku, no citološki nalaz nije uvijek 100% pouzdan. O toj vrsti dijagnostičkog pregleda odlučit će veterinar u dogovoru s vlasnikom. U nekim slučajevima, veterinar će se za dijagnostiku vrste tumora poslužiti i biopsijom, tj. uzet će komadić tkiva tumora i poslati ga na PHD. Time dobivamo sigurnu dijagnozu, no moramo odlučiti nećemo li tom pretragom eventualno ubrzati širenje tumora (metastaze).

Prije operacije tumora, pogotovu ako je on veći, moramo obaviti rengensku pretragu grudne i trbušne šupljine, zbog sumnje na eventualne metastaze na jetri, plućima ili nekom drugom organu. Tada za terapiju možemo odabrati kemoterapiju. Liječeći životinju oboljelu od tumora moramo uzeti u obzir i njezinu kvalitetu života koja je bitna kao i izlječenje.

Autor: Dr. sc. Silvija Rakočević
[Vrh] Go down
Korisnički profil
bubica55
Admin
Admin
bubica55

Broj postova : 48
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Maligna oboljenja u pasa   ned lis 21, 2007 6:26 pm

Osteosarcoma

Osteosarkom je najčešći tumor koštanog tkiva kod pasa. Osteosarkom je tumor koji je lokalno vrlo destruktivan, a što je najgore ima vrlo visok metastatski potencijal. Psi velikih i gigantskih pasmina najčešće obolijevaju od osteosarkoma. Pasmine kod kojih je veća pojavnost ovog tumora jesu njemački boxer, njemačka doga, njemački ovčar, bernardinac, rotwailler,zlatni retriver, labrador, doberman. Kod pasa manjih pasmina povećana incidincija ovog tumora je kod bigla i pudli. U našoj praksi te pasmine su u prvom redu rotwailler, njemački ovčar te doberman, no to je vjerojatno zbog veće popularnosti ovih pasa.

Zbog toga što osteosarkom viđamo uglavnom kod velikih pasa napravljene su studije koje su potvrdile da je njegova učestalost vezana na visinu pasa, a ne na njihovu težinu no nije ustanovljeno koji su to faktori koji kod nekih pasa dovedu do nastanka tumora. Tumor se razvije obično kod srednje starih i starih pasa, u prosjeku između 6 i 8 godine života, a u rijetkim slučajevima kod mladih pasa starih samo godinu dana. Kod gigantskih pasmina je dob obolijevanja nešto niža nego kod manjih pasa, no njima je kraći i životni vijek.Češće se razvije u mužjaka nego kod ženki. 75% svih osteosarkoma razvije s na dugim kostima-distalni radius, proksimalni humerus (podlaktične i nadlaktične kosti) distalni femur, proksimalni i distalni dio tibie (natkoljenica i potkoljenica). Češće se nalazi na predjim nego na stražnjim nogama, a smatra se da je to zbog toga što prenje noge nose veći dio težine tijela.Vrlo rijetko ova vrsta tumora zahvaća zglobove.

Uzrok ovog oboljenja je nepoznat odnosno nerazjašnjen.Postoje mnogi faktori koji mogu predisponirati kost za nastanak osteosarkoma kao što su multiple ili ponavljajuće traume kosti na istom mjestu , kronična stimulacija kosti izazvana metalnim implatantima ili drugim stranim tijelom, no to ne objašnjava nastanak tumora kod onih pasa koji nemaju ovakvu anamnezu.

Prvi klinički znak bolesti je bol i posljedično šepanje. Vrlo često se i vidi oteklina na bolnom mjestu. Rtg-om se postavi sumnja na osteosarkom, a definitivna dijagnoza postavlja se biopsijom i pregledom uzetog tkiva.Biopsija je neophodna da bi OS razlikovali od drugih tumora kostiju (hondrosarkoma, multipli mijelom, limfoma) ili od metastaskih promjena na kostima koje viđamo kod primarnih tumora dojke i prostate. Obavezna pretraga kod sumnje na OS je rtg pluća jer na žalost ovaj tumor vrlo brzo i često metastazira u pluća. Problem je u tome šta će se promjene na plućnom tkivu (makrometastaze) vidjeti samo kod 10% pasa koji ih imaju. Kod ostalih se radi o mikrometastazama koje je vrlo teško detektirati. 90% pasa u vrijeme dijagnoze osteosarkoma već ima mikrometastaske promjene na plućima jer se radi o visoko metastatičkom tumoru. Uglavnom metastazira hematogeno (krvlju).

Prvi korak u liječenju je utvrđivanje prisutnosti metastaza. Ako ih nema procjenjuje se da li pas može podnjeti amputaciju (ovisno o starosti i općem stanju te kondiciji bolesnog psa). Podaci kažu: psi kod kojih se izvrši amputacija bez daljnje terapije preživljavaju 4 do 6 mjeseci. 10% pasa koji se podvrgnu amputaciji prežive 1 godinu s time da je uzrok smrti metastaska bolest pluća a ne primarni tumor koji je odstranjen. Ukoliko se nakon amputacije psa podvrgne kemoterapiji cisplatinom, period preživljavanja produžuje se za 5 mjeseci, a postotak pasa koji požive 1 godinu penje se sa 10 na 50%. Posljedje vrijeme umjesto cisplatina koristi se carboplatin koji je manje toksičan za bubrege (podaci o dužini preživljanja kod različitih terapeutskih pristupa preuzeti su iz "Textbook of veterinary internal medicine"autori: Stephen J. Ettinger, Edward C. Feldman). Ukoliko nije moguća amputacija provodi se kemoterapija po nekoliko različitih protokola u kombinaciji sa analgeticima. U našim uvjetima preživljavanje nakon dijagnoze je obično nekoliko mjeseci. Uglavnom se vlasnici nakon što im bude objašnjeno o kakvoj se bolesti radi, nakon nekog vremena odluče za eutanaziju, posebno kada se razviju metastaze na plućima. Kao i kod drugih neizlječivih bolesti vlasnici sami najbolje procjene kvalitetu života svog psa te donesu odluku onda kada smatraju da te kvalitete više nema. Osobno sam mišljenja da ne treba razmišljati o eutanaziji, bez obzira na lošu prognozu, sve dok pas jede, veseli se svome vlasniku i životu i dok se bol može kontrolirati lijekovima.No, kao što sam rekla, svaki vlasnik zna najbolje jer najbolje poznaje svojeg psa i primjećuje promjene u ponašanju koje veterinar ne može vidjeti.

Autor: Tamara Ferari-Miškulin
Izvor: www.retelefax.hr
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Maligna oboljenja u pasa   

[Vrh] Go down
 
Maligna oboljenja u pasa
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Nasi Psi forum :: Naši najdraži psi :: Zdravlje prije svega!!!-
Forum(o)Bir: