Nasi Psi forum

o psima
 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  RegistracijaRegistracija  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  Login  

Share | 
 

 Displazija kukova

Go down 
Autor/icaPoruka
bubica55
Admin
Admin
bubica55

Broj postova : 48
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Displazija kukova   ned lis 21, 2007 6:39 pm

Displazija kukova

Displazija kukova genetska je mana zastupljena kod većine domaćih i divljih životinja i čovjeka. Najčešće se javlja u pasa, svinja i krava.

Da bih objasnio o čemu se radi moram početi od anatomije. Nemojte prestati čitati - bit ću kratak i neću koristiti latinske nazive. Dakle, kuk se kao zglob sastoji od četiri kosti i dvije osnovne zglobne plohe. Sa strane zdjelice nalaze se tri kosti koje svojim spojem tvore čašicu kuka u koju ulazi glava bedrene kosti. Da bi zglob funkcionirao dobro, glava bedrene kosti mora idealno oblikom odgovarati čašici kuka. Kod displazije kuka čašica je previše plitka a da bi idealno obuhvatila glavu bedrene kosti. U ovisnosti o plitkoći čašice kuka, bedrena kost u njoj više ili manje “šeta”. To je naravno bolno i nestabilno. Takvi psi obično su “klimavi” na zadnjim nogama, a u teškim oblicima displazije kuka moguća su i iščašenja. Zbog takvog “šetanja” bedrene kosti i lošeg nalijeganja hrskavica zglobnih ploha dolazi do oštečenja hrskavica i njihovog posljedičnog okoštavanja. Tamo gdje nestane hrskavične plohe zgloba a ostane ili ju zamjeni kost dolazi do daljnjih oštećenja, jer kost nije tako glatka kao hrskavica a i zglob se ne može tako idealno podmazivati zglobnom tekućinom. To dovodi do još jače bolnosti i slabije pokretljivosti. Tijekom vremena dolazi do tipične kronične produktivne upale zgloba kuka, gdje okoštavanje obuhvaća veliku površinu zglobnih ploha pa pas sve teže i teže hoda, dok mu to na kraju ne postane nemoguće.

Nažalost lijek ne postoji, a po kinološkim pravilima takav pas ne može dobiti uzgojnu dozvolu, kako svoju genetsku manu ne bi prenio na potomstvo. Displazija kukova lakše se uočava kod velikih i službenih pasmina pasa, kod kojih je i obvezna njena RTG dijagnostika kada pas izađe iz puberteta.

No što učiniti sa psom kojemu je displazija kukova dijagnosticirana? Jednostavno ga trebamo poštedjeti dugih pješačenja i trčanja. Kod pojava bolova i težeg kretanja bilo bi dobro davati psu kao dodatak u hrani određene aminoglikozide i omega-tri nezasičene masne kiseline koji pomažu u održavanju metabolizma podmazivanja zglobnih ploha i u održavanju otpornosti hrskavičnih površina zglobova. U povremenim akutnim traumama već kronično promjenjenih zglobova treba djelovati odmah i psa odvesti veterinaru koji će ga liječiti simptomatski, smirivanjem upala i bolnosti.

Osobito bih napomenuo da je u slučaju displazije kukova kvaliteta života psa isključivo u rukama njegovog vlasnika koji mora biti nježan prema psu i izuzetno discipliniran kako bi pravilno provodio propisanu terapiju i olakšao život svom ljubimcu.

Autor: Antun Janković, dr. vet. med.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
bubica55
Admin
Admin
bubica55

Broj postova : 48
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Displazija kukova   ned lis 21, 2007 6:40 pm

Displazija kuka kod psa

Displazija kuka je termin kojim označavamo nenormalan razvoj zdjeličnih kostiju te glavice bedrene kosti, koji može dovesti do nestabilnosti i oslabljene funkcije kuka. Displazija kuka je razvojna bolest zgloba koja se javlja u pasa, a o kojoj se mnogo govori, pa novopečeni vlasnici nerijetko dobiju potpuno pogrešne informacije o ovom sindromu. Radi se o nasljednom oboljenju, no na razvoj bolesti veliki utjecaj imaju faktori okoline kao što su brz rast, pretjerana fizička aktivnost mladih pasa te preopskrbljenost nekim hranjivim sastojcima. Klinički problem javlja se kod mladih pasa kada se razvije displazija kuka ili kod starijih pasa kada se kao posljedica displazije razvije artritis (upala zgloba).

Displazija kuka dolazi do izražaja uglavnom kod odrastajućih pasa, pa će vlasnici prve simptome primjetiti u dobi od 5 do 12 mjeseci starosti. Kod nekih pasa, posebno kasno zrelih, simptomi nisu očiti sve do starosti od 2 pa do 5 godina. Po kinološkim propisima dijagnostici displazije kuka pristupamo najranije u dobi od 12 mjeseci, a za pse velikih pasmina (njemačka doga, mastif, benrardinac) tek od 18 mjeseci.

Dijagnoza se postavlja pregledom rentgentske slike oba kuka. Rentgenski nalaz ocjenjuje se ocjenom A, B, C, D, E/I, E/II. Za očitavanje snimaka kukova nadležan je Veterinarski fakultet u Zagrebu. Uzgojnu dozvolu mogu dobiti psi sa nalazom A, B, C i D. dešava se da se kod klinički zdravih pasa nađe loš nalaz kukova, a može se dogoditi da psi koji imaju problema sa stražnjim nogama nemaju problem sa kukovima, već uzrok šepanju leži negdje drugdje.

Za displaziju kuka definitivno možemo reći da je biomehaničko oboljenje koje je uzrokovano neproporcionalnim rastom kostiju u odnosu na rast mišićne mase. Isto tako za ovo oboljenje postoji nasljedna predispozicija pa se zato rasni psi sa lošim nalazom kukova isključuju iz uzgoja, tj. ne mogu dobiti uzgojnu dozvolu. Nasljeđivanje nije jednostavno, dakle ako su otac ili majka bolovali od displazije kuka to ne mora značiti da će oboljeti i njihovi potomci. No činjenica je da njihovi potomci imaju veću šansu da se kod njih razvije ova bolest nego potomci iz zdravih linija. Jedan od faktora okoline koji nepovoljno utječe na razvoj kukova jest i fizička aktivnost, pa se preporučuje da se psi posebno teških pasmina u prvoj godini života kreću ograničeno (bernski planinski pas, bernardinac, njemačka doga, rotwaileri,...)

To znači da ih ne treba stimulirati da trče tako da im se baca loptica ili da ih se, ne daj bože, istrčava za biciklom ili autom.

Simptomi displazije kuka mogu biti vrlo različiti što prvenstveno ovisi o stupnju displazije. Tako pas može samo lagano šepati ili pak već kao mlado štene ne može hodati po stepenicama te skakuće sa stražnjim nogama kao "zec". Osjećaj bola kod pasa je individualna pa i o tome ovisi stupanj šepanja. Ponekad se vlasnici žale da pas padne prilikom naglih okreta te da mu je općenito slab stražnji kraj.

Za točnu dijagnozu neophodan je rentgenski snimak kukova. Liječenje, odnosno olakšavanje simptoma ove bolesti sastoji se u ograničavanju kretanja bolesnom psu, davanju lijekova koji će ublažiti bol. U svijetu se vrše i operativni zahvati kojima se psu ugradi umjetni kuk, što na žalost u našim, prije svega financijskim uvjetima nije prihvatljivo.

Autor: Tamara Ferari-Miškulin
Izvor: www.ritelefax.hr
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Purger
Član
Član
Purger

Broj postova : 66
Registration date : 06.10.2007

PostajNaslov: Re: Displazija kukova   pon stu 05, 2007 10:16 pm

NASLJEĐIVANJE DISPLAZIJE KUKOVA

Primijetio sam da mnogima nije jasno kako se nasljeđuje HD, npr. kako to da od roditelja bez HD-a dio potomstva može imati HD i to u različitom stupnju, ili suprotno, da roditelji s HD-om mogu imati i potomke bez HD.

Kod HD-a se radi o aditivnom djelovanju gena (što je aditivno djelovanje gena kratko sam objasnio u topicu "Crtice iz nasljeđivanja s osvrtom na uzgoj tornjaka").
Heritabiltet za HD iznosi između 0,25 i 0,48.

Pokušat ću pojasniti kako se nasljeđuje HD na jednom hipotetskom primjeru.

Pretpostavke:

1.Prosječni heritabilitet za HD je 0,365.

2.U nekoj pasmini zastupljeni su stupnjevi HD-a: A,B,C,D i E, a njihova učestalost je raspoređena po Gaussovoj krivulji: stupanj C je na sredini apscise (aritmetička sredina, medijan i mod), A je sasvim lijevo na apscisi, B je između C i A, E je sasvim desno, a D je između C i E.

Zamislimo da za stvaranje nove generacije izaberemo pse s HD-om stupnja D.
Koji će stupanj HD-a imati potomstvo tih roditelja?

Heritabilitet od 0,365 znači da će se na narednu generaciju prenijeti 36,5% razlike između prosjeka roditelja i prosjeka pasmine, odnosno populacije, to jest: (D-C) x 0,365.
Dakle, stupnjevi HD-a će i u toj generaciji biti raspoređeni po Gaussovoj krivulji, samo što aritmetička sredina, medijan i mod neće više biti u C, nego u C + /(D-C)x0,365/, odnosno cijela će Gaussova krivulja biti, da se tako izrazim, za toliko pomaknuta udesno.
.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Displazija kukova   

[Vrh] Go down
 
Displazija kukova
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Nasi Psi forum :: Naši najdraži psi :: Zdravlje prije svega!!!-
Forum(o)Bir: